Omega-3 Mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny jsou esenciální živiny, které hrají klíčovou roli ve správném fungování těla. Získávají se z různých zdrojů, jako jsou ryby, lněná semínka, chia semínka a řepkový olej. Tyto živiny jsou známé svými pozitivními účinky na zdraví srdce, mozku a kloubů.

Ale co je důležité pro sportovce a jak mohou omega-3 mastné kyseliny přispět k jejich výkonu a regeneraci?

Zdravotní výhody Omega-3 mastných kyselin 🧬💖🧠👀💯

Omega-3 mastné kyseliny mají řadu zdravotních výhod. Patří sem snížení hladiny triglyceridů v krvi, snížení zánětů v těle, podpora zdraví mozku a prevence srdečních chorob. Podle studie zveřejněné v časopise American Journal of Clinical Nutrition mohou omega-3 mastné kyseliny také hrát roli v prevenci depresí a úzkostných poruch.

Výhody pro sportovce 🚴‍♀️🏋️‍♂️🤼‍♀️🏌️‍♂️🏇🏄‍♂️🏊‍♀️

Pro sportovce jsou omega-3 mastné kyseliny zvláště důležité. Například výzkum zveřejněný v časopise Nutrients naznačuje, že omega-3 mastné kyseliny pomáhají  snížit záněty v těle, což  vede k rychlejší regeneraci svalů po tréninku a snížení rizika zranění. Navíc napomáhají optimalizovat fungování mozku a zlepšit mentální výkonnost.

Top 5 zdrojů Omega-3

  1. 🍣 Losos: cca 1,1-1,9 gramu omega-3 na 100 gramů (záleží na druhu lososa)
  2. 🥫 Sardinky: cca 1,5 gramu omega-3 na 100 gramů.
  3. Lněná semínka: cca 18,3 gramu omega-3 na 100 gramů.
  4. Chia semínka: cca 17,5 gramu omega-3 na 100 gramů.
  5. 🐟 Tuňák: cca 0,8 gramu omega-3 na 100 gramů.
    (Národního ústavu pro výživu a potraviny (USDA - United States Department of Agriculture)

Seznam některých ryb

  • 🦐 krevety, krab, sumec, humr, tilápie a surimi (pasta z drcených ryb) - 0 - 200 mg  
  • 🐟 tuňák, halibut, oliheň, treska, sebastes - 200 - 500 mg
  • 🦈 mečoun, pstruh, ústřice, sardinka, losos(některé druhy) - 500 - 1000 mg
  • 🍣 losos (některé druhy), makrela, některé druhy tuňáka - 1000 - 1500 mg
  • 🐳 sleď, makrela (některé druhy z atlantiku) a losos (atlantik) 1500 a více mg

Správné Dávkování

Doporučená denní dávka omega-3 mastných kyselin pro dospělého člověka se obvykle pohybuje kolem 250-500 mg EPA a DHA denně. Pro sportovce, kteří jsou vystaveni vyššímu fyzickému zatížení, může být vhodné zvýšit dávku na 1-2 gramy EPA a DHA denně. 

Omega-3 mastné kyseliny jsou klíčové pro zdraví a výkon jak obyčejných lidí, tak i sportovců. Jejich pozitivní účinky na zdraví srdce, mozku a kloubů jsou všeobecně známé, ale pro sportovce mají ještě další výhody. Pokud se věnujete sportu jako svému koníčku nebo vášnivě trénujete, mohou být omega-3 mastné kyseliny skvělým doplňkem pro optimalizaci vašeho výkonu a zdraví.

Pokud chceš mít jistotu, že doplňuješ to nejlepší mrkni do naší nabídky třeba na OMEGA 3+ od Sport Wave. Mají dvakrát vyšší obsah omega-3 oproti běžně dostupným produktům na trhu a HLAVNĚ JSOU LABORATORNĚ TESTOVÁNY. 

Sportu zdar!

Zdroje:

  • American Journal of Clinical Nutrition, 2006, "Omega-3 fatty acids and depression: a review of the evidence and a preliminary clinical trial"
  • Nutrients, 2018, "Omega-3 polyunsaturated fatty acids supplementation in athletes – modulation of inflammation and oxidative stress"
  • Nutrients, 2019, "Omega-3 Fatty Acids in Sports, Performance, and Recovery: A Review"
 
 
 
 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz
×
loga karetních společností